Gebiedsprocessen
Hoe komen partijen in een gebied tot polderplannen in het veenweidegebied, een uitvoeringsagenda voor water en bodem, bodemdaling en klimaataanpak? Hoe krijg ik de gebiedssamenwerking op gang? Hoe komen agrariërs, natuurbeheerders en overheden tot uitvoerbare plannen?
Wij werken graag hands-on mee aan gebiedssamenwerking richting uitvoering. Vaak als onafhankelijke adviseur of procesbegeleider komen we met partners tot een uitvoerbare gebiedsagenda, heldere afspraken en organisatie van de uitvoering. Soms zijn we kwartiermaker of aanjager van projectontwikkeling, stimuleren we kennisuitwisseling of zijn penvoerder van rapportages. Hier lees je over onze bijdragen aan gebiedsprocessen en polderplannen.
Onze werkzaamheden
- Opzetten en begeleiden van gebiedsprocessen of -samenwerkingen
- Gespreksleiding / dagvoorzitterschap symposia en werksessies
- Projectcoördinatie Klimaatslim Boeren op Veen
- Procesbegeleiding Waternetwerk Veluwe (aanpak droogte)
- Opstellen subsidieaanvragen voor waterinfiltratie
- Opstellen van uitvoeringsovereenkomsten veenweidengebieden
- Ontwikkelen en schrijven van gebieds- en uitvoeringsprogramma’s
- Aanjagen, ontwikkelen en coördineren van polderplannen en uitvoeringsprojecten klimaatadaptatie en aanpak nutriënten
- Bestuurlijk overleg faciliteren tussen organisaties
- Organiseren van uitwisseling van kennis (praktijk, beleid)
Dynamiek in de groene ruimte
Hoe vind je met elkaar een weg in de vele vraagstukken en beleidscomplexiteit: de aanpak van bodemdaling, klimaatadaptatie, natuurherstel, droogte, natuurinclusieve- en kringlooplandbouw, verbeteren waterkwaliteit, verhogen biodiversiteit, energietransitie. Hoe gaat dat allemaal samen in een gebied of polder? Welke koers is kansrijk? Wat staat wie daarin te doen, nu en straks? Wij bieden versterking bij het vinden van een bewuste een doelmatige koers en het gebiedsgericht stappen zetten. Door strategisch mee te denken, te adviseren, te organiseren en kennis te delen.
Gestructureerd en pragmatisch
Samen met boeren, waterschappen, gemeenten, provincies en andere stakeholders komen we tot een gestructureerde en pragmatische aanpak van opgaven in een gebied of polder. Vooral in het veenweidegebied, op de zandgronden en in het rivierengebied. Daarbij verbinden we ambities, doelen en perspectieven van organisaties en betrokken mensen. Dat doen we als procesbegeleider, projectcoördinator, aanjager of penvoerder. Resultaten zijn: intentieverklaringen / overeenkomsten, plannen van aanpak, uitvoeringsprogramma’s en werkbare projectvoorstellen passend in subsidie- en beleidskaders zoals POP3 en Impulsgelden Klimaatakkoord. En daarnaast vele kleine, vaak wezenlijke, stappen in het dagelijkse werk.
Ons werk
Marieke verbindt persoonlijk enthousiasme van betrokkenen met beleidsopgaven en de praktijk. Ze brengt een frisse blik in en geeft concreet vorm aan vernieuwing en transities. Zie ook haar bespiegelingen als De Vuurjuffer. Rienk zijn specialiteit in poldersamenwerkingen is het inhoudelijk scherp krijgen welke opgaven nu kunnen worden opgepakt om vervolgens met betrokkenen te werken aan de uitvoeringscondities.
Voorbeelden van ons werk zijn:
Klimaatslim Boeren op Veen
Polderplannen veenweiden (Vlist, Meijepolder, Stein, Lange Weide, Krimpenerwaard, Aarlanderveen)
Organisatie Werkplaats Omgevingswet gemeente Brummen
Projectontwikkeling Landelijk Milieuplatform Bloembollenteelt (LMB)
Coordinator Samenwerking Water Oost Veluwe
Procestrekker reflectieve sessies Waternetwerk Veluwe
Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen of een keer kennismaken met ons?